U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Hoe verzorg ik mijn orchidee?

 

* Waar u op moeten letten als u een orchidee koopt?

 Als u een orchidee gekocht heeft zorg dat deze goed ingepakt is als u ermee naar buiten gaat, dit is vooral belangrijk in de winter. Wanneer de orchidee in de koud is geweest is de kans groot dat hij zijn knoppen laat vallen. Let ook op orchideeën die nog in een verpakking staan. Deze orchideeën staan waarschijnlijk te nat. Kijk bij de aankoop altijd goed naar een gezonde plant en goede wortels. Wanneer de wortels grijs/groen zijn dan zijn het goede wortels zijn de wortels bruin dan zijn dit rotte wortels.

 

 

* Hoe geef ik mijn orchidee water?

 De beste manier om uw Phalaenopsis water te geven is één keer per week of eens in de twee weken, u haalt de plant uit de ompot en dompelt de pot geheel onderwater, dan laat u de plant een half uurtje op de aanrecht staan tot deze helemaal is uitgelekt. Gebruik hiervoor geen koud water, maar minimaal kamertemperatuur. Daarna kunt u de Phalaenopsis weer in de ompot zetten.

Andere soorten zoals Oncidium, Cambria, Miltonia, Paphiopedilum en Dendrobium moeten tweemaal per week water krijgen op dezelfde manier als hier boven beschreven staat.
 
Een orchidee met een gieter water geven is geen goed idee, omdat dan waarschijnlijk niet alle wortels de mogelijkheid krijgen om zich vol te zuigen.

 

 

* Hoe vaak moet ik mijn orchidee mest geven?

 

Een Phalaenopsis mag u eenmaal per maand mest geven. (Er is speciale orchideeënmest.)
De overige soorten (Oncidium, Cambria, Miltonia, Paphiopedilum en Dendrobium) hebben eens in de 10 dagen mest nodig. Dit komt doordat het soorten zijn waarvan de plant eerst moet groeien voordat hij weer gaat bloeien. Deze planten moeten eerst nieuwe scheuten aan maken en wanneer deze weer groot genoeg zijn zal de plant pas weer gaan bloeien.

 

 

* Wat is de beste stand plaats voor mijn orchidee?

 Alle orchideeën hebben veel licht nodig, maar geen volle zon. Het zuiden is in de zomer te warm. Echter wanneer u bescherming voor de ramen heeft kunt u deze gebruiken voor de bescherming van uw orchideeën. Zorg er ook voor dat uw orchidee niet op de tocht staat, hierdoor kunnen er ziektes in komen bijv. wolluis.

Plaatst daarnaast uw orchidee nooit naast fruit.
Dit omdat uw orchidee de knoppen kan laten vallen.

 

 

*Wat moet u doen als uw orchidee is uitgebloeid?

Een Phalaenopsis kan ongeveer 3 tot 6 maanden bloeien, is uw plant uitgebloeid en de steel is nog groen dan kunt u hem boven het derde oog afknippen.

Hoe ziet u wat het derde oog is? Langs de steel zitten een soort schutblaadjes dit worden ogen genoemd. Het is heel goed mogelijk dat op dit punt uw orchidee weer uitschiet. Als de steel verdroogd is kunt u deze het beste geheel afknippen. Zet de plant ongeveer 7 graden koeler weg, maar blijf de orchidee gewoon verzorgen zoals u de plant ook verzorgde toen deze nog in bloei stond. Na enige tijd schiet de plant weer uit en komt er een nieuwe steel in. Het duurt dan ongeveer honderd dagen tot de orchidee weer gaat bloeien.

Wanneer de overige soorten (Oncidium, Cambria, Miltonia, Paphiopedilum en Dendrobium) uitgebloeid zijn kunt u deze stelen meteen afknippen aangezien deze niet opnieuw uitlopen zoals bij de Phalaenopsis. Deze planten moet u op dezelfde manier blijven verzorgen als toen de plant in bloei stond. Het is vooral belangrijk om deze soorten mest te blijven geven, aangezien hij pas weer gaat bloeien wanneer de plant groot genoeg is geworden.
Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij kijk dan ook naar Vaak gestelde vragen

 

 

Heeft u een andere vraag over de verzorging van uw orchidee laat het ons weten op ons e-mail adres info@orchideeenvdlinden.nl.