U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Op deze pagina zullen wij vaak gestelde vragen gaan beantwoorden. Staat uw vraag er niet tussen stuur ons dan een mailtje.

Helaas krijgen wij in deze periode van het jaar veel vragen over bloemen die van de plant vallen
en de bladeren die geel en bruin worden.
Door de temperatuur wisselingen buiten, is de temperatuur in de woonkamer ook erg wisselend.
Hier kan de orchidee niet tegen. Ook hebben we vrij donkere dagen achter de rug, waardoor planten te weinig licht krijgen.
Helaas is hier niet veel aan te doen, de orchidee laat de bloemen vallen zodat niet de gehele plant dood gaat.
Zet de orchideeën op een lichte plaats.

 

1. Water geven

Mijn orchidee is ingeplant door de bloemist, hoe geeft ik deze orchidee water?

Omdat het water niet weg kan lopen blijft het onderin de pot staan. Geeft niet te veel water. Als er water onderin de pot blijft staan is de kans groot dat de wortels gaan rotten en de orchidee dood gaat. Als er een mogelijkheid is om het water toch te laten weglopen uit de pot is ons advies dit zeker te doen.

Mijn orchideeën bloeien altijd heel mooi, maar ik dompel mijn orchidee niet, maar geef deze water met een gieter is dit erg?

Nee dit is niet erg. Zolang uw orchideeën mooi bloeien en elke keer weer in bloei komen moet u niets veranderen. Wij geven deze adviezen aan mensen die voor het eerst een orchidee kopen.

De bladeren van mijn orchideeën hangen helemaal slap en dit blijft zo ook als ik ze water gegeven heb. Wat kan er aan de hand zijn?

Het kan zijn dat u te veel water geeft, hierdoor gaan de bladeren ook hangen. U zou denken dat uw orchidee water nodig heeft, maar het kan heel goed zijn dat u te veel water gegeven heeft. Wat kunt u doen. Kijk of de wortels nog goed zijn. Is dit het geval geeft u orchidee de komende week geen water meer. Zijn de wortels rot dan kunt u deze verwijderen en met de luchtwortels (als uw orchidee deze heeft) opnieuw oppotten. Wacht ook hier even met water geven.

2. Luchtwortels

Mijn orchideeën heeft wortels die naast de pot groeien, kan ik deze afknippen?

De wortels die naast de pot groeien zijn luchtwortels, dit zijn wortels die de pot gemist hebben. U kunt deze gewoon afknippen.

Waarom heeft mijn ene orchidee meer luchtwortels dan een andere orchidee?

Dit is afhankelijk van het soort. De ene zal meer wortels aanmaken dan de ander.

Mijn orchidee heeft te veel water gekregen en de wortels zijn rot. Is hier nog iets aan te doen er zitten wel veel luchtwortels aan de plant of moet ik de plant weggooien?

U hoeft uw plant niet weg te gooien, u kunt de luchtwortels als nieuwe wortels gaan gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond (bark).

3. Nieuw plantje

Mijn orchidee is uitgebloeid en aan deze steel hebben zich bladjes gevormd. Wat nu?

Dit is een nieuw plantje. Dit plantje zal gaan groeien, waardoor er wortels zullen ontstaan. Als de wortels ongeveer 5cm zijn dan kunt u het plantje van de steel afknippen. Vervolgens kan het plantje gepoot worden in orchideeëngrond (bark).

Ik ben op reis geweest en heb ik het buitenland een fles met jonge orchideeën gekocht. Deze staan in een soort gel. Wat kan ik met deze plantjes doen?

Deze plantje kunnen in fijne orchideeëngrond gepoot worden. Daarna hebben deze plantjes een keer per week een klein beetje mest nodig om te groeien.

4. Knoppen

Ik heb een orchidee aangeschaft. De eerste bloemen zijn mooi in bloei, maar de knopen verdrogen en vallen van de steel. Wat doe ik verkeerd?

Er zijn een aantal zaken die dit kunnen veroorzaken, namelijk:

- Fout van de zaak waar de orchideeën gekocht zijn, bijvoorbeeld door koud water gegeven te hebben, op de tocht gestaan, niet uit de verpakking gehaald of al door veel mensen in de hand geweest te zijn.

- De orchidee heeft kou opgelopen, door in de auto gestaan te hebben of de orchidee is niet goed verpakt voor naar buiten bij aankoop.

- Staat te donker, dit is voornamelijk een oorzaak die voorkomt in de winter. In de zomer kan het gebeuren dat de orchidee schade oploopt door in de felle zon te staan.

5. Mest

Wat voor mest moet ik mijn orchideeën geven, moet dit perse speciale orchideeënmest zijn?

Voor het mest geven van de orchidee kunt u ook gewone planten mest gebruiken. U moet de helft van de concentratie gebruiken die op de verpakking beschreven staat.

Moeten orchideeën in de winter ook mest krijgen?

Orchideeën kunnen het hele jaar gemest worden. Net zoals mensen en dieren hebben planten ook water en voedsel nodig om te blijven groeien en/of bloeien.
 

6.Overige

Kan ik mijn orchidee boven de verwarming plaatsen?

Een orchidee kan zonder problemen boven de verwarming geplaatst worden.

Mijn orchidee is uitgebloeid , kan ik de steel nu afknippen?

Bij een phalaenopsis heeft u kans, dat wanneer de steel groen blijft dat de steel op een van de ogen gaat uitlopen, dus een nieuwe steel met bloemen vormt.

Wanneer de steel geel wordt kunt u deze afknippen boven het eerste oog onderaan bij de plant.

Eén van onze orchideeen (een Phalaenopsis) heeft op de bladeren en aan de stengel waar de knoppen groeien een kleverige kleurloze substantie. Het uiteinde van de stengel was ook kleverig en viel van de stengel.
Graag zou ik van u horen wat wij hier het beste tegen kunnen doen?

Dit zijn suikers van een overactieve orchidee. De orchidee maakt suikers aan en dat is de kleverige kleurloze subsantie. Helaas is hier niets aan te doen, het enige wat gedaan kan worden is deze suikers met een lauw doekje verwijderen van de steel en bladeren.

Er zitten kleine witte beestjes in mijn orchideeën wat zijn dit?

Dit zijn waarschijnlijk wolluizen, deze kunt u bestrijden met Admire. Vergeet niet de gehele plaats waar de orchidee staat ook met admire schoon te maken. Wolluizen kunnen overal in gaan zitten. Bij een tuincentrum kunnen ze u hierover advies geven welk bestrijdingsmiddel u hiervoor het beste kan gebruiken wanneer zij geen admire verkopen.